BENVINGUTS I BENVINGUDES AL BLOG VEU UB DEL VICERECTORAT D’ESTUDIANTS I POLÍTICA LINGÜÍSTICA!

Aquest blog té com a finalitat promoure i millorar la participació dels estudiants en la vida universitària i, alhora, vehicular les seves sensibilitats, expectatives i opinions.

Així, doncs, per treure el màxim partit dels comentaris, us demanem que respecteu les directrius generals següents:

D’acord amb el caràcter obert d’aquest espai interactiu, manteniu el tema del vostre comentari dintre de les línies temàtiques següents:

 • Participació estudiantil a la UB
 • Conèixer l’estructura dels òrgans de govern de la UB
 • El Consell de l’Alumnat
 • Campus Virtual del Consell de l’Alumnat
 • Opinions sobre la implementació de l’espai europeu d’educació superior en el vostre ensenyament

Si us plau, feu comentaris de caràcter general: tot i que el vostre cas particular pugui ser molt interessant, si no és generalitzable és poc probable que serveixi per millorar aquests aspectes.

Reflexioneu i reviseu el vostre comentari abans d’enviar-lo: llegiu els comentaris previs. Es tracta de no ser reiteratiu. Si voleu aportar-hi un comentari previ, podeu utilitzar l’opció «respondre».

El moderador es reserva el dret a rebutjar els comentaris poc respectuosos o que no s’adiguin amb aquestes directrius.

27 thoughts on “BENVINGUTS I BENVINGUDES AL BLOG VEU UB DEL VICERECTORAT D’ESTUDIANTS I POLÍTICA LINGÜÍSTICA!

 1. Penso que el Campus virtual s’ha de potenciar per a poder compartir i treballar de manera mes eficient. Crec que els últims canvis van per aquest camí i son molt positius. Salutacions

 2. Hola

  Es una verguenza lo que nos van hacer el año que viene con las menciones……..Creo indignante que no podamos elegir la mencion que queramos y que las mas demandadas que seran lenguas y atenciónn a la diversidad sean compartidas con educación infantil y solo existan 100 plazas para cada una.

  Además, creo que si no hay suficientes instalaciones para hacer las menciones se deberian plantear coger menos alumnos y poder ofrecer mas horarios tanto de mañana o de tarde para el alumnado, creo que es nefasta la organizcación y que haya menciones por la mañana y otras por la tarde y los que trabajamos? y lo que queremos tener una vida normal? no exisistimos? debemos depender de la universidad y de su gestión que además, deja mucho que desear la información la proporcionan en cuenta gotas y siempre a última hora,

  Y sigo sin entender porque a la hora de matricularnos no se tienen nunca en cuenta los créditos aprobados y la nota media de expediente, porque alguien que suspenda 4 asignaturas y tiene mejores notas que yo en las aprobadas se tiene que matricular antes que yo que lo he aprobado todo?

  Esta es la excelencia de la Ub, sinceramente deja mucho que desear, aparte el trato de la secretaria de la formación del profesorado deja mucho que desear, te atienden mal, sin ganas, y nunca te responden las preguntas.

  Querian nuestra opinion aquí la tienen y creo que muchos de mis compañeros y compañeras de Educación Primaria estaran de acuerdo conmigo……..y espero que hablen y se sumen a este comentario.

 3. Hello! your website is very interesting. The articles are really new, but sorry i don’t like your website theme, maybe you find better wp themes when you search on yahoo for “the best wordpress themes”.

 4. Hola Maria,

  Sí, i això és lleig –una enganyifa, com ben dius!– però no és el més greu! Mireu una altra ficada de pota colossal en l’adaptació als Graus: ara resulta que el nou grau de filologia romànica permet triar itineraris lingüístics nous –és a dir, s’hi pot estudiar castellà o català com a llengües romàniques i no només francès i italià, com fins el curs passat–, la qual cosa és d’agrair, però fixeu-vos si la cosa està mal muntada que ara hi ha com a mínim una assignatura de català –diguem-ne assignatura X— (ho sento, no vull incidir en particularismes però m’he de remetre, encara que discretament, a la situació que conec) que demana haver cursat prèviament l’assignatura Z, bo i sabent que l’assignatura Z no forma part de l’itinerari dels alumnes de fil. romànica, sinó que pertany estrictament a la carrera de fil. catalana!! De veritat, hem d’abandonar d’una vegada els esquemes mentals i curriculars de les llicenciatures i entendre que si optem per implantar els Graus hem de ser coherents i actuar en concordança. A més, a hores d’ara no hauria de ser necessari emfasitzar que en cap cas el perjudicat d’aquests canvis hauria de ser l’alumne… Estic indignat!…

  Per cert, aprofitant l’avinentesa m’agradaria qüestionar la utilitat d’aquest blog, i si ho faig no és amb voluntat de ferir; és una pregunta sincera. Segons el post que va obrir aquest blog –el primer dels dos únics posts d’aquest blog d’ençà de la seva creació i l’únic que segueix inspirant comentaris, ja que el segon no passa d’una notícia que ja havia estat publicada en l’espai de notícies del web de la UB–, segons aquell primer post, deia, aquest blog tenia la finalitat de “promoure i millorar la participació dels estudiants en la vida universitària i, alhora, vehicular les seves sensibilitats, expectatives i opinions.” Creieu que aquests objectius s’estan acomplint? Jo havia cregut realment que aquest seria un espai de reflexió, crítica, comunicació entre alumnes i institució… i sembla que s’hagi mort abans mateix de començar…

 5. Bona tarda!

  Quina enganyifa! Resulta que síiiiiiiiiiiiii ens deixen mantenir la llicenciatura aquest any però… què ha passat amb les assignatures de la llicenciatura per aquest any? Res! Que només n’han quedat en el títol! Perquè resulta que ja la programació és tota Bolonia. Companys… us ha passat el mateix? Visca la UB i visca com estan planificant i tractant al personal.

  Gràcies per la vostra lectura.
  Salutacions.

 6. Hola, bon dia a tots!
  El pla Bolonya ens obra portes cap a un futur pròsper però, la manera con s’està aplicant no és gaire agraciada i això provoca que l’alumnat, que és qui treu beneficis del Pla Bolonya pel fet d’igualar-nos amb arreu d’Europa, no mostri gaire interés i motivació per aquest projecte.
  Jo com alumna que sóc entenc aquesta reacció perquè a mi la poca informació ben donada i la “incertidumbre” que això suposa em desespera i m’espanta.
  Gràcies i salutacions a tots!

 7. Felicito la iniciativa del Vicerectorat d’ Estudiants i Politica lingüística d’obrir espais de participacio de l’alumnat.

  M’he sorpres gratament de llegir els interesants comentaris dels estudiants que participen al bloc.

  La participacio de l’alumnat i tambe de tota la comunitat universitaria es fonamental per a la Universitat de Barcelona. Ara per ara falta molt cami recorrer per a que sigui real i efectiva, pero aixo depen de tothom, comen%cant pels mateixos estudiants.

  Sincerament crec que moltes vegades ens queixem pero no actuem en consequencia. Per exemple a les eleccions d’ estudiants, al rector, queixes al Cap d’Estudis, davant el dega, vicerrector o al Sindic de Greuges.

  Respecte a les eleccions vull comentar alguns problemes, al meu parer que provoquen l’ abstencio massiva de tothom: manca d’ informacio de la seva convocatoria, desinformacio de les funcions dels organs als quals es vota, politiqueria per part d’ algunes associacions d’ estudiants, manca d’ informacio dels propis representants respecte al seu treball i resultats, manca de receptibitat a les propostes dels alumnes.

  (el meu ordinador no em permet possar accents ni la c trencada. M’ho han d’arreglar, no en tinc no idea. Disculpeu)

  Salutacions

  1. Tens raó Nacho, els estudiants n’estem farts de les associacions d’estudiants que juguen al politiqueig. La teva n’és una.

 8. Hola gent. Jo també penso que més val tard que mai, i estic contenta que s’hagi fet aquest bloc.
  En general, el que he vist a aquest bloc, i bueno, l’actitud general de la gent del dia a dia (inclosa jo, per soposat) és culpar a la resta del món de tot el que passa. És cert que hi ha molta desmotivació per part del professorat, és cert que lo de Bolonia és un caos… Però si la UB no funciona com deuria, també és culpa de l’alumnat, ja que la universitat la conformam tots.
  Jo estudio Psicologia, i ja us dic que la implicació per l’alumnat en fer de la universitat un lloc millor, en general, es 0. Per posar un exemple, a l’abril es van fer les jornades culturals, que es fan cada any. Un grup d’alumnes, diria que els que son al consell d’estudiants, s’ho van estar currant per fer tallers, concerts… Una oportunitat per conèixer a professionals de la psicologia i veure com treballem. Al taller al que jo vaig anar, sobre l’autisme, vam ser dues persones. Crec que això diu molt de nosaltres… I alomillor hi ha coses que nosaltres no podem canviar, però la nostra actitud segur que sí.
  A la meva facultat anem tots com molt perduts. L’any que ve acabaré la carrera i començo a veure com funciona tot. Proposo que es facin algo així com posar tutors a alumnes veterans per a alumnes de cursos més baixos, pero orientar-los una mica. He sentit que a d’altres universitats es fa. Crec que això ajudaria a que tots ens impliquessim algo més.

  Gràcies i salutacions.

 9. Doncs a mi em sembla molt bé que s’hagi implementat el blog, més val tard que mai.

  I estic molt d’acord amb els meus companys que posen l’èmfasi en la poca qualitat docent dels ensenyaments. Crec que són molts els factors que hi incideixen com per exemple:
  – falta de recursos econòmics: com ha de fer un professor, dedicant el mateix nombre d’hores lectives que abans, una avaluació continuada com déu mana? necessitem més professors i grups més petits.
  – excés de professors “reliquia” que no es volen (o no poden) adaptar als nous canvis ni a les noves tecnologies i continuen explicant el mateix que fa 20 anys i amb els mateixos mètodes.
  – nous professors que com que se’ls contracta pel seu gran currículum investigador, no estan gens interessats en les classes i les fan “per obligació”, com un tràmit que han de passar per continuar fent recerca.
  I segur que hi ha més factors.
  Crec que el tema de la qualitat docent hauria de ser prioritari.

  Gràcies i salutacions

  1. Totalment d’acord amb la teva opinio. A la facultat de dret succeeix el mateix. No obstant aixo, en general la docencia es gairebe Excel-lent

 10. De la mateixa manera que la Maria, no podria estar més d’acord amb en David. En llegir el seu primer post, he reconegut totes les mancances de les que parlava en quan a docència i qualitat d’ensenyament dins la meva facultat, Belles Arts. Ara ens ofereixen als alumnes que vem començar l’any 2007 si volem acabar la carrera com a llicenciats o com a grau…Francament, quin sentit pot tenir voler acabar com a llicenciat? ens faran pagar més tard per assolir el grau? No hi ha qui ho entengui tot plegat i a sobre, de les 7 o 8 especialitzacions que teniem passem a tenir-ne 3 de les quals la més important, que és la que engloba el marc temàtic (per dir-ho així) de la facultat, encara no està decidit… I ja no vull ni parlar de les optatives, on Belles Arts és la carrera amb el nombre més alt d’optatives, de cop i volta s’eliminen pràcticament totes…Esperen fer un prototip d’artista o de productor visual? Perque si hem de fer tots les mateixes assignatures…

 11. Jo estic totalment d’acord amb el que afirma en David: “fer aquest crida d’atenció. Seria bo i desitjable que s’engegués un mecanisme eficaç que assegurés que el que passa a classe és el que realment s’exposa en els plans docents. Les assignatures han de ser-hi per a beneficiar els alumnes, i no només per fer nombre o per massejar l’ego del professor”. Considero una pressa de pèl el que ens han impartit en diferents assignatures que tampoc es mereixen ni el títol d’optatives. Sort que el Bolonya ja ni les contempla! Però fa por que aquests docents passin a fer postgraus amb la manca de qualitat i coherència formativa que tenen.

  Gràcies per la vostra lectura.
  Salutacions.

 12. Hola E,

  Permet-me que et faci una petita observació: tens raó quan dius que la informació ja circulava per molts mitjans des de fa temps, però pensa que el trànsit dels alumnes per la facultat és breu (si tot va bé) i puntual, i que la informació –tota informació– té el seu públic-target. És a dir, el més natural és que comencis a preocupar-te pels detalls del Pla Bolonya quan passes a formar part del col·lectiu universitari, que és quan aquesta informació t’afecta personalment. De la mateixa manera, a un estudiant del curs del 2002 no l’interessava pas aquesta informació perquè no l’afectava.

  Per altra banda, això no nega que la informació que s’havia divulgat fos insuficient. Els detalls de l’aplicació del Pla s’han anat fent públics molt a poc a poc i només al llarg d’aquests últims mesos, a corre-cuita i de forma molt atropellada, al punt que fins i tot quan es feien les reunions informatives, la majoria dels tutors (sinó tots) només en coneixien les línies generals, que era, bàsicament, el que hi havia publicat a internet i, en especial, al web de la UB. Si la cosa s’hagués fet bé i amb temps (perquè mira si han tingut temps!), l’adaptació hauria estat perfectament definida un o dos anys abans de posar-se em marxa, de forma que els alumnes poguessin planejar adequadament els seus plans d’estudi personals, i no es perdrien tants crèdits. Igualment, no hauria passat el que ens ha passat a molts: que només quan ja estàvem en època d’exàmens ens vam adonar que havíem estat fent assignatures durant tot un quadrimestre que després no ens servirien pas per al grau (encara que ens les convalidin com a optatives, a molts això no ens interessa perquè d’optatives en tenim de sobres!).

  La veritat és que aquest procés d’adaptació em fa una mica de gràcia, si em permeteu la brometa, perquè em recorda el típic estudiant (i m’hi incloc) que es deixa tots els treballs i l’estudi per a l’últim moment i acaba fent-ho tot de forma passable en comptes de fer-ho bé i treure un “excel·lent”! Els que ens haurien de donar exemple han acabat actuant de la forma que més critiquen…

 13. Hola,

  Jo valoro molt positivament la iniciativa. La UB, i les universitats en general, porten amb massa retard l’adaptació al web 2.0, i em sembla molt adient que una de les primeres iniciatives al respecte es faci a l’entorn de l’estudiantat i la seva participació institucional.

  Quant a les persones que dieu que molts estudiants no saben què és Bologna, permeteu-me una crítica: la UB va posar a la seva web el primer bànner sobre l’EEES per allà l’any 2002, dos anys i mig abans que hi hagués la primera llei espanyola que el desenvolupés. Qui s’ho va mirar aleshores? Sabent que això estava passant, qui ha tingut interès en seguir els esdeveniments, les decisions, les lleis? A tots ens agrada la comoditat, que ens ho donin tot mastegadet i a la boca, però si l’estudiantat en general ha passat del tema ha estat perquè ha volgut. La informació hi era, i més avui dia amb Internet, com molta altra informació que sí que busquem i trobem. Potser la pregunta hauria de ser per què a l’estudiantat no li desperta gaire interès el (seu?) futur acadèmic?

  No oblideu que Bologna serà el que tota la comunitat educativa estigui disposada a fer, li deixin fer i pugui fer. Qualsevol eina que, com aquesta, ajudi a tirar tot això endavant, serà benvinguda.

 14. Vull començar per felicitar els responsables per la iniciativa d’engegar aquest espai de comunicació i debat i vull pensar que se’n traurà profit, és a dir, que no serveixi només perquè els alumnes ens esbravem com qui crida a dins d’una bossa de paper. Crec que tots guanyaríem si els òrgans directius paressin una mica més d’atenció i interès en les opinions dels alumnes.

  Ja s’ha parlat de la desmotivació que pateixen alumnes i professors però voldria reprendre aquesta qüestió. Al començament d’aquest curs, quan ningú encara no en sabia res del Pla Bolonya (perquè feia l’efecte que les decisions s’anaven prenent a corre-cuita, sobre la marxa), un professor em va comentar que amb els graus tot canviaria, però, al final, tot quedaria igual. Jo vaig desitjar que ell s’equivoqués, però resulta que tenia raó. Pensava que s’aprofitaria aquest canvi de sistema no només per canviar el nom a les assignatures sinó per apostar en la qualitat de l’ensenyament i fer una mica de neteja –perquè hi ha moltíssim per escombrar a les carreres de filologia!–, però no! Hi ha assignatures que no es mereixen ni el títol d’assignatures optatives, per posar-ne un exemple, i veig que no només segueixen presents en els graus sinó que han passat a obligatòries!! Total, que els canvis són més aviat de forma, ja que de contingut segueix tot bastant igual. L’únic que puc pensar per tal de justificar aquesta ineptitud és que els responsables de vetllar per la qualitat del sistema en realitat no tenen la més remota idea del que passa dins les aules: les assignatures buides de matèria; els professors mal preparats; els egòlatres, que prefereixen parlar d’ells mateixos en lloc de donar matèria; els que utilitzen tècniques pedagògiques tan revolucionàries i tan interactives que qui dóna la classe (com poden) són els alumnes; els professors “Jekyll & Hyde”, tan amables al pati però tocant la mala educació a classe… Davant de tot això, que conforma el dia a dia de moltíssimes classes i encara més alumnes, no sorprèn el desencís general que assola la universitat, o, com a mínim, la facultat de filologia, que és el cas que conec millor. Ja es poden anar canviant els sistemes educatius cada any que, si el capital humà no arriba a un llistó mínim de qualitat i exigència, el nivell general de la universitat no pujarà mai. Em sembla que la universitat promou, per una banda, un cert acomodament dels professors, i, per altra banda, crec que no té prou mecanismes per a avaluar-los. Aquesta combinació em sembla nefasta en tots els sentits: és una estafa per als alumnes, representa un descrèdit i una desvaloració del sistema acadèmic nacional i, en últim cas, és un càncer per a la mateixa universitat.

  Aprofito, doncs, el present espai per fer aquest crida d’atenció. Tenint en compte que els graus tot just estan començant, seria bo i desitjable que s’engegués un mecanisme eficaç que assegurés que el que passa a classe és el que realment s’exposa en els plans docents. Les assignatures han de ser-hi per a beneficiar els alumnes, i no només per fer nombre o per massejar l’ego del professor.

 15. Amb aquesta iniciativa s’obre una altra porta als processos participatius dels estudiants a la Universitat.
  Hauria estat interessant que s’hagues possat en marxa abans del Pla Bolonya, del que molts no coneixem dades i que no necessariament es tot negatiu.

 16. Una mica massa tard no el blog? Vull dir que, potser l’any passat hagués estat bé però com sempre, sembla que tan sols actuem després de que passi algo i no al revés… En la teoria la idea del blog sembla bona però a la vista està que la participació (tot i que m’agradaria pensar que és perk estem a l’estiu) serà gairebé nul·la. I personalment, per més que em pugui semblar bé aquesta iniciativa, per més que ho veig i hi penso, tan sols ho puc veure com una manera de dissimular les tensions entre alumnes i equips directius.

 17. Porto estona pensant una resposta que no soni ofensiva…

  Anem per parts,
  Josep: si consideres les eleccions al rector (i de pas junta, consell, claustre) una enganyifa i un mecanisme pervers, per un petit sentit de lògica, consideres la democràcia així, per tant els referèndums són igual d’enganyosos.

  Quina diferencia hi ha entre un 3% i un 10%? Les dues em semblen igual de ínfimes i de poc representatives de tots els estudiants de la UB. A veure quina serà la participació en les eleccions estudiantils…

  Maria: Si es sap parlar amb els docents es poden aconseguir grans coses. A la facultat de filosofia (a part de sobrar uns quants calers que l’any vinent necessitarem ja que es molt probable que ens rebaixin el pressupost Jaume) s’ha dut a terme una moratoria del pla per tal d’aconseguir “millorar-lo”… els professors només temen perdre hores de classe, seria qüestió de jugar amb això.

  Malgrat això, penso que el problema del professorat és un altre… desmotivació per part d’alguns? Començo a enyorar una bona classe que em motivi a continuar a la UB ja que cada cop sembla mes una casa de pu… on cap vol perdre el seu client. Si els departaments intentessin treballar més conjuntament en comptes de mirar els interessos propis potser tot funcionaria millor… potser.

  Au, salut!

 18. Creo que deberiais invertir dinero de los presupuestos en ofrecer ayudas reales para la matriculacion en idiomas en la UB, porque los precios no son para nada accesibles. En la UB de Filosofia sobraron 18.000 € que podrian haber valido para esto. El problema es la mala gestion de esas subvenciones, que quedan guardadas hasta que al final se pierden.

  La UB esta perdiendo mucho de su atractivo. YA conozco mucha gente que al final se ha decantao or la autonoma, asi que deberias centraros en ofrecer algun servicio bueno.

  1. A la facultat de filosofia no han sobrat aquests diners, a la ultima junta es va dir (de fet) que economicament en faltaran el curs vinent.

   Per la resta estic d’acord amb el que dius.

 19. Què està passant aquest any amb la UB? Els alumnes som persones, som capaços de dialogar, d’entendre i comprendre. No som éssers inferiors, tal i com alguns docents d’aquesta universitat ens volen fer entendre. I tampoc faltem al respecte. Crec que no aniria malament la concienciació per part del docent que, sense l’estudiant, la universitat no és ni seria res.

  Gràcies per la vostra lectura.
  Salutacions.

 20. Podríeu començar per respectar la voluntat dels estudiants en les poques ocasions que pot ser consultada sense malformacions i mecanismes perversos (eleccions a Rector i demés enganyifes).

  Qüestió de comparar la participació i resultat del referèndum per ‘congelar’ Bolonya amb les eleccions al rector…

  Au!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s