Entrevista al SEPC. “Reclamarem més pes per als estudiants i més presència en les decisions, perquè tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”

Amb aquesta entrevista comencem un cicle d’entrevistes a associacions sindicals de la UB. Seran cinc les associacions que respondran pel Blocveu un seguit de preguntes, sempre les mateixes, per tal que coneguem què pensem i com actuen.

A continuació, en ordre d’aparició de les entrevistes, us presentem les cinc associacions:

SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans)
FNEC (Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya)
EpC (Estudiants pel Canvi)
AJEC (Associació de Joves Estudiants de Catalunya)
AEP (Associació d’Estudiants Progressistes)

“Reclamarem més pes per als estudiants i més presència en les decisions, perquè tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va néixer fa cinc anysde la unió de diferents associacions independentistes universitàries. Des del SEPC-UB ens responen les preguntes.

1. Des de moviments socials com el 15O es demana un aixecament mundial per aconseguir una veritable democràcia. Molts estudiants estan participant d’aquestes mobilitzacions externes a la UB. Quin és el paper que creieu que ha de jugar el SEPC amb aquests estudiants?

Pensem que el que cal és reforçar les assemblees de facultat que existeixen, crear-ne allò on no n’hi hagi i treballar amb la PUDUP, que el moviment estudiantil agafi empenta. Iniciatives com les del 15M són benvingudes, però tot i que l’estudiantat ja tenim la PUDUP no creiem que siguin incompatibles.

2. Com us expliqueu que moviments com el de plaça Catalunya hagin aglutinat un gran nombre de joves mentre que les associacions estudiantils universitàries esteu en un moment més aviat fluix pel que fa a nombre de militants?

El moviment estudiantil sempre ha funcionat per cicles. Ha tingut èpoques amb moltes mobilitzacions seguides i lluites cada setmana, que han fet que el moviment aglutinés un gran nombre d’estudiants i dugués a terme una activitat frenètica. Quan s’acaba un d’aquests cicles, es torna a una dinàmica molt més passiva. Bona prova d’això és el que ha passat els últims anys: durant les mobilitzacions anti-Bolonya el moviment estudiantil estava en el seu punt àlgid i quan allò es va acabar van venir dos anys de travessa del desert. Ara torna a haver-hi caliu i tot apunta que tindrem una tardor calenta i un curs ben calent.

El moviment 15M ha mobilitzat tanta gent perquè toca totes les problemàtiques que afecten la societat, no només l’educació. Això, unit a un context d’una crisi capitalista que ens van dir que duraria poc i que tres anys després encara no sabem fins quan durarà, fa que el nombre de gent mobilitzada pugui ser superior.

3. Des del curs passat s’està generant un moviment de trobada entre professorat, personal d’administració i serveis i estudiants anomenat Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP). Quin paper jugueu aquí vosaltres com a SEPC-UB? Participeu de la PUDUP o resteu al marge? Per què?

No hi participem com a SEPC-UB, sinó que hi participem com a SEPC, en conjunt, i a part els nostres militants també hi participen mitjançant les seves respectives assemblees de facultat.

“Unitat per construir l’ensenyament”

4. Des de la PUDUP s’està impulsant una vaga general d’universitats de PDI (personal docent i investigador) i PAS (personal d’administració i serveis) pel 17 de novembre. Compartiu les seves reivindicacions?

Totalment. Des del SEPC portarem la vaga general d’universitats arreu dels Països Catalans.  Entenem que aquesta vaga serà l’inici d’un cicle de mobilitzacions per a la consecució d’un model d’universitat veritablement pública. L’èxit de la mobilització rau en la materialització d’un conflicte obert entre la comunitat universitària i les autoritats acadèmiques i governamentals. És necessari adoptar marcs d’interpretació propis i realitzar pràctiques d’acció col·lectiva combatives que possibilitin un escenari de ruptura amb l’actual sistema. La participació multitudinària de la comunitat universitària és cardinal a l’hora de decantar la correlació de forces, però també s’ha de comptar amb les futures generacions d’estudiants universitaris, és a dir, els nois i noies que ara mateix estan cursant estudis de secundària o cicles formatius.

5. Creieu que en el moment actual és escaient una mobilització de PDI, PAS i estudiants o penseu que hi ha altres vies que no s’estan potenciant i són més interessants pels estudiants de la UB?

Les altres vies (acció institucional) ens han demostrat que de ben poca cosa serveixen, ja que l’estudiantat, tot i ser la proporció més nombrosa de la comunitat universitària, no té un vot que computi igual que el de la resta d’actors. Això ha fet que històricament totes les reivindicacions estudiantils hagin estat desateses. En un escenari d’unitat d’acció entre estudiantat, PDI i PAS es podria mirar de fer alguna cosa, però l’experiència ens diu que la mobilització i la vaga són allò més efectiu i que pot incidir més.

6. Enguany les taxes dels estudis de la UB han augment més que mai (7% aproximadament) i s’han situat al límit màxim permès pel Ministeri d’Educació. Vosaltres critiqueu l’augment de les taxes com a mesura per pal·liar el dèficit de la UB. Així doncs, quina és la vostra proposta de finançament universitari per la UB en la situació actual?

Ens han venut l’excusa que la universitat no és rendible i que “perd” diners cada any, però nosaltres no ho veiem així perquè estudiar és un dret i no un luxe. Igual que la sanitat, no és un espai on l’Estat hagi de guanyar diners, sinó invertir-los  per al benestar i la formació de les persones. Entenem, doncs, que l’educació ha de ser gratuïta en totes les seves etapes i que aquests augments de taxes són inacceptables.

7. Aquest curs hi ha estudiants que tenen, per algunes assignatures, dues convocatòries i altres que en tenen només una. El SEPC-UB està en contra de l’eliminació de la segona convocatòria? Quines accions teniu pensades per evitar que s’apliqui per complet? Com ho difondreu entre els estudiants?

Estem en contra de l’eliminació de la segona convocatòria i combatrem aquesta proposta amb les mobilitzacions que iniciarem aquest mes de novembre.

8. Darrerament un nou concepte està servint per tirar endavant canvis en l’organització i presa de decisions de la UB i d’altres universitats. Es tracta de la governança. Què penseu vosaltres de la governança? Com afecta aquesta als estudiants i a quins diferents nivells (òrgans de govern, decisions sobre plans d’estudis, etc.)?

El tema de la governança universitària cal tenir-lo molt en compte i cal que estiguem amatents a tots els canvis que es vulguin introduir. Hi ha propostes de lobbys empresarials de convertir les universitats en una empresa més i que es regeixi segons les necessitats del mercat. Creiem que aquest és el pitjor dels escenaris possibles perquè suposa una privatització total, encoberta o no, de l’educació. Al nostre entendre, la universitat l’ha de governar el conjunt de la comunitat universitària atenent a criteris estrictament acadèmics, i cal evitar de totes totes l’entrada d’empreses i de criteris empresarials en la seva gestió.

9. A l’abril del 2012 tindran lloc les eleccions d’estudiants a la UB. Ja sabeu quins seran els punts que tractareu a la vostra campanya? I com els argumentareu i difondreu? En què us diferenciareu d’altres associacions d’estudiants que també defensen aquests punts? I, sobretot, perquè si compartiu reivindicacions no feu propostes conjuntes?

Encara falten uns quants mesos i no ho tenim tot preparant, però la nostra campanya estarà enfocada igual que les darreres. Reclamarem més pes per als estudiants i més presència en les decisions, perquè tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s