Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2017/11/029.html

«Durant l’any 2015, per cada 100 euros de despesa pública al sistema català d’universitats públiques (SiCUP) es va produir un retorn a la societat de 226 euros en rendes salarials, 618 euros de facturació i una contribució de 402 euros al PIB de Catalunya. Es tracta d’un balanç notable, però que representa només una part de tot el que reporten les universitats i centres de recerca a la societat». Aquesta és una de les conclusions de l’Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunyaque s’ha presentat avui, 20 de novembre, a l’auditori de la Pedrera (Barcelona), impulsat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).
La presentació, que ha tingut lloc en el marc de la jornada «Impactes socioeconòmics de les universitats i la recerca pública de Catalunya», ha estat a càrrec dels autors de l’informe: Jordi Suriñach, director del Laboratori de Transferència de Coneixement AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, i Juan Antonio Duro, catedràtic d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili. L’acte l’han presidit el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro, i el vicepresident de l’ACUP i rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Josep A. Planell.

Aquest treball se suma a altres estudis que prenen el pols al sistema públic universitari català, com l’Informe d’indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes (que es publica des del 2012) i l’Informe d’indicadors de formació i docència de les universitats públiques catalanes (des del 2016). El conjunt d’aquests treballs es pot consultar al web de l’ACUPi mostra que els impactes de les universitats en la societat són múltiples. Els més directes i de més abast són la formació de ciutadans i professionals i la recerca científica. Les universitats i la recerca pública, però, també tenen altres impactes significatius; per això que s’han estudiat per primer cop els impactes socioeconòmics directes per al conjunt de les universitats i la recerca pública de Catalunya.
Els autors de l’informe han destacat l’efecte multiplicador de l’activitat econòmica del sistema públic català de coneixement que han analitzat. Les universitats públiques catalanes contribueixen a l’economia catalana amb l’1,4 % del PIB i generen prop de 45.000 llocs de treball a temps complet. Si hi incorporem les dades del sistema públic de recerca, la contribució al PIB català puja fins a l’1,7 % i els llocs de treballs generats, fins a més de 60.000. Durant l’any analitzat, el 2015, l’existència del sistema català d’universitats públiques va generar una facturació total a Catalunya per valor de 4.545 milions d’euros, xifra que suposa una facturació diària de 12,4 milions d’euros. Fruit de l’existència del SiCUP, es van generar 2.955 milions d’euros de PIB, dada que suposa una contribució de l’1,4 % al PIB de Catalunya. Aquest efecte es va generar directament (1.804 M€) i també indirectament i de manera induïda (1.151 M€). Així mateix, quant a l’aportació al mercat de treball, l’activitat del SiCUP i dels seus agents vinculats va contribuir a crear o mantenir 44.776 llocs de treball equivalents a temps complet: 27.804 ocupats ETC de manera directa i 16.972 ocupats ETC de manera indirecta i induïda.
El sector de recerca que s’ha analitzat està comprès pels centres CERCA, la xarxa de centres del CSIC a Catalunya, grans infraestructures de recerca (BSC i Sincrotró Alba), centres tecnològics, parcs científics i tecnològics i diversos centres de recerca mèdica. El conjunt del sistema públic d’educació superior a Catalunya i el conjunt del sistema públic d’R+D+i català van generar l’any 2015 una facturació de 5.714 milions d’euros (15,7 M€ diaris), que suposa una contribució al PIB de 3.660 milions d’euros (1,7 % del PIB total a Catalunya). Addicionalment, van generar unes rendes salarials de 2.081 milions d’euros i van contribuir a crear o mantenir 60.313 llocs de treball (equivalents a temps complet). A més, fruit de l’existència del SiCUP i el sistema públic d’R+D+I de Catalunya es van generar 3.660 milions d’euros de PIB, la qual cosa representa una contribució de l’1,7 % al PIB de Catalunya. Aquest efecte es va generar directament (2.210 M€) i també indirectament i de manera induïda (1.450 M€).
L’informe pretén sensibilitzar la societat de la importància de les universitats i els centres de recerca com a pilar bàsic del desenvolupament del país, i del retorn que es rep de la inversió pública efectuada. Per donar compliment a aquest objectiu, s’ha quantificat l’efecte que va generar sobre l’economia catalana durant l’any 2015 l’activitat del conjunt d’universitats públiques i d’altres entitats associades al sistema públic d’R+D+i. Aquesta quantificació s’ha fet a partir de quatre variables: nivell de facturació o producció, contribució al producte interior brut (PIB), rendes salarials i fiscals associades, i llocs de treball a temps complet que existeixen com a conseqüència d’aquestes activitats.
L’estudi s’estructura en quatre grans apartats. En el primer es quantifica l’aportació del SiCUP, que engloba tot el conjunt d’activitats originades per les universitats públiques catalanes. En el segon s’analitza l’impacte que genera sobre l’economia catalana la resta del sistema d’R+D+i públic a Catalunya. Per evitar duplicitats, en aquesta part no es comptabilitza l’aportació del SiCUP, ja estimada a l’apartat anterior. En aquest segon apartat, es comptabilitza l’activitat d’R+D+i d’altres institucions no universitàries com els centres CERCA, el CSIC, la recerca hospitalària, les grans infraestructures científiques del país, etc.
En el tercer apartat s’agrega el conjunt d’impacte generat pel SiCUP i les altres entitats d’R+D+i públiques a Catalunya i es proporciona una visió ampliada de l’impacte quantitatiu dels esforços públics en l’àmbit de la formació superior i la recerca, tant universitària com no universitària. En darrer lloc, l’informe aporta una anàlisi qualitativa de cinc dimensions clau de la universitat pública catalana d’importància estratègica i potencialitat per a la societat i l’economia del país: el mercat de treball, la innovació i transferència, la internacionalització, l’emprenedoria i la responsabilitat social.
Després de la presentació de l’informe, la jornada s’ha centrat en els projectes de valorització i transferència de les oficines de transferència dels resultats de la investigació (OTRI) de les universitats catalanes. Els responsables de les OTRI han explicat els respectius plans estratègics per transformar el coneixement en innovació, així com la utilització de la convocatòria FEDER per a projectes de les unitats de valorització i transferència de coneixement de les universitats. Així mateix, s’han presentat tres experiències en el teixit productiu: la d’una empresa amb conveni de transferència (SEAT), la d’una spin-off universitària (FRACTUS) i la d’una empresa de venture capital (YSIOS CAPITAL). D’altra banda, els vicerectors de recerca han participat en una taula rodona en què han parlat de les estratègies d’innovació a les universitats catalanes per generar valor econòmic i social aportant dades reals d’aquest impacte. En aquest debat, també han tractat quines estratègies de futur són les més convenients per augmentar la innovació provinent de les universitats gràcies a l’establiment de sinergies amb les altres dues grans funcions que tenen assignades: la formació i la recerca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s