Inauguració de l’exposicó «Els números i la humanitat»

El proper dijous 11 de gener, a les 19.00 h, a l’Aula Magna de l’Edifici Històric s’inaugurarà l’exposició «Els números i la humanitat». Impulsada pel Grup Interdisciplinari de Reflexió i Solucions Matemàtiques per a Entitats de la UB (GISME-UB), la mostra posa de rellevància el paper dels nombres en totes les disciplines del coneixement humà, i els entrellaça amb el contingut dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides i es podrà veure del 10 de gener al 7 de febrer, el vestíbul de l’Edifici Històric.

Els nombres van aparèixer fa 5. 000 anys, fins i tot abans que el llenguatge i l’escriptura. Des de llavors, la humanitat s’ha convertit en un conjunt molt complex de persones els comportaments de les quals s’intenten analitzar mitjançant algoritmes basats en informació numèrica. El futur de la humanitat, de fet, depèn dels valors numèrics en què poden expressar-se els grans interrogants que se li plantegen, i que estan íntimament relacionats amb el seu passat, present i futur.

L’exposició consta de vint panells i 250 vinyetes, així com de quatre projectors que mostren en temps real els nombres que van registrant quaranta comptadors. Aquests quantifiquen a escala mundial aspectes com els naixements, les morts, l’aigua i l’energia consumides, la mobilitat, la contaminació ambiental, les condicions atmosfèriques, l’alfabetització infantil o la pobresa.

L’exposició, comissariada pel catedràtic Javier Tejada (GISME-UB), té la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, i el suport del Barcelona Supercomputing Center del Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), la Fundació AGBAR, Hewlett-Packard, la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial per la Sostenibilitat, Rhode & Schwarz, Sentilo BCN (Ajuntament de Barcelona), IDAEA-CSIC, la Fundació Esteyco i Volkswagen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s