Investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS-UB publiquen un nou article de revisió sobre el carcinoma hepatocelul·lar

La revista The Lancet ha publicat un article de revisió en què es recopila la recerca més actual sobre el diagnòstic i tractament del carcinoma hepatocel·lular, la forma més freqüent de càncer de fetge. Els autors del treball són Alejandro Forner, Maria Reig i Jordi Bruix, investigadors del Grup d’Oncologia Hepàtica de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, de la Universitat de Barcelona i del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd).

El carcinoma hepatocel·lular és la tercera causa de mort per càncer al món i una de les principals causes de mort en pacients amb cirrosi. La infecció crònica pel virus de l’hepatitis i la ingesta excessiva d’alcohol en són les raons principals, però en els últims anys s’ha detectat que el fetge gras no alcohòlic s’està convertint en un factor important als països occidentals per desenvolupar la malaltia.

En els últims deu anys, el tractament del carcinoma hepatocel·lular ha evolucionat considerablement. En l’actualitat, els pacients amb aquest tipus de tumor es poden beneficiar de diferents opcions de tractament que augmenten la seva supervivència, sigui quin sigui l’estadi de la malaltia en el moment del diagnòstic. Tot i així, encara s’ha de millorar en diferents àrees, per exemple en la prevenció de l’adquisició dels factors de risc que afavoreixen l’aparició de la malaltia.

La revisió publicada a The Lancet s’ha elaborat a partir d’una cerca sistemàtica de les publicacions científiques més rellevants i actuals centrades en el carcinoma hepatocel·lular. S’hi exposen els avenços produïts en els últims anys, als quals ha contribuït de manera significativa l’equip d’investigació liderat pel professor del Departament de Medicina de la UB Jordi Bruix, conegut internacionalment com a Barcelona Clínic Liver Cancer (BCLC).

A causa de l’impacte sanitari d’aquest tipus de càncer, totes les societats científiques recomanen establir programes de cribratge en la població de risc i seleccionar la millor opció de tractament d’acord amb les característiques de cada pacient. En aquest sentit, l’estratègia més acceptada a escala internacional per avaluar el pronòstic i decidir el millor tractament en els pacients amb aquest tipus de càncer és la proposada per l’equip BCLC.

«Aquesta publicació és un reconeixement al lideratge en recerca en càncer hepàtic del nostre grup i que ha portat The Lancet a redactar aquest tipus de document en els anys 2003, 2012 i 2018, a més de liderar la preparació de guies de pràctica clínica a escala nacional i internacional», remarca Jordi Bruix.

 

Referència de l’article:

Forner, A.; Reig, M.; Bruix, J. «Hepatocellular carcinoma»The Lancet, gener de 2018. Doi: 10.1016/S0140-6736(18)30010-2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s