Localitzen dos importants jaciments d’art rupestre llevantí

Els investigadors del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona (SERP-UB) Inés Domingo i Dídac Roman han fet pública la ubicació de dos jaciments prehistòrics que representen una aportació important al coneixement de l’art rupestre llevantí, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Concretament, es tracta dels abrics de la Volta Espessa i de la Ferranda, al municipi de Vilafranca (Castelló), amb unes pintures que destaquen tant pel nombre com per la dimensió dels motius representats.

En el cas de la Ferranda, les pintures reprodueixen una batuda de caça d’una manada de porcs senglars. «La Ferranda es pot considerar paral·lel, pel que fa a estil i composició de les pintures, a un dels conjunts de l’art llevantí més coneguts: la cova dels Cavalls, que seria com l’Altamira de l’art llevantí», explica la investigadora ICREA Inés Domingo.
La Volta Espessa i la Ferranda sumen desenes de pintures de 7.000 anys d’antiguitat de figures humanes i d’animals (com toros, senglars, cérvols i cabres) ben conservades i en colors vermell i negre. D’altra banda, estan situats entre dos grans nuclis d’art rupestre, el del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla i el del Baix Aragó. Així doncs, les noves troballes dibuixen un camí de comunicació entre aquestes dues àrees d’art rupestre i omplen «el buit geogràfic» que hi havia fins ara.
Els investigadors, que van trobar el 2013 el jaciment de la Volta Espessa i el 2016 el de la Ferranda, no n’han fet pública la ubicació fins que han obtingut els ajuts per fer el tancament dels abrics i així protegir les pintures del vandalisme. Ara s’inicia una nova etapa en què l’objectiu és que el públic pugui visitar els jaciments de manera guiada, com a activitat de turisme sostenible. Els investigadors tenen l’objectiu de publicar les troballes en l’àmbit científic i continuar amb les tasques als jaciments, especialment les relacionades amb la conservació i neteja. La recerca s’ha dut a terme en el marc de diversos projectes finançats pels ministeris de Cultura i d’Economia i Competitivitat. L’Ajuntament de Vilafranca (Castelló), la Fundació Blasco de Alagón i la Generalitat Valenciana també hi han col·laborat. Inés Domingo i Dídac Roman són investigadors del SERP, grup de recerca dirigit per Josep Maria Fullola.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s